Circulaire toekomst voor verfemmers

In 2050 wil Nederland volledig circulair zijn. De verfsector is één van de kansrijke sectoren waar grote stappen gezet kunnen worden in het circulair maken van kunststofstromen. Hiervoor is de marktvisie ‘Aan de slag met circulaire verfemmers’ opgesteld. MVO Nederland heeft met Rijkswaterstaat in 2021 de ‘buyer group circulaire kunststoffen: verfemmers’ opgezet. Dit werd gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

groepsfoto met deelnemers aan de Buyer group circulaire emmers

De grootste kans bij het opzetten van de circulaire keten ligt bij het verhogen van het percentage recyclaat in de verfemmers. Dit kan alleen als er meer recylaat beschikbaar is, daarom is het belangrijk om ook de retourlogistiek te regelen, zo onderstreept de Buyer Group. De groep begon met het opstellen van een gezamenlijke ambitie, gericht op de toepassing van recyclaat en de beschikbaarheid van grondstoffen. 

Grote ambitie Nederlandse verfemmer bestaat vanaf 2025 90 procent uit recyclaat

Zo sprak de buyer group af dat ze in 2025 gaan voor afvalemmers die voor minimaal 90 procent bestaan uit gerecycled plastic. De ambitie voor deksels? Die moeten eind volgend jaar voor minimaal 80 procent gemaakt zijn van gerecycled kunststof. Ook sprak de buyer group in de marktvisie af dat het doel voor buitenlandse verfemmers minstens 35 procent gerecycled plastic moeten bevatten. 

Andere doelstellingen en doorpakken samenwerking

Naast de productie van de verfemmers heeft de buyer group als doel om de retourlogistiek beter op te zetten. Op deze manier kunnen kunststof verfemmers opnieuw gebruikt worden.

Om dit voor elkaar te krijgen, werkt de buyer group samen met verschillende partijen uit de sector. Hierdoor hopen ze niet alleen meer aanbod van recyclaat te krijgen, maar ook betere technische standaarden. 

Inmiddels zijn nieuwe deelnemers gestart die gaan voor opschaling van de circulaire verfemmer. 

Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel op de website van ikwilcirculairinkopen.nl